Referenties

Customer case: H.Essers

De logistieke dienstverlener H.Essers stelt een groeiplan op om tegen 2020 te realiseren, en dat heeft een impact op IT. De software voor hun desktopvirtualisatie en de onderliggende infrastructuur zal ook in 2020, met meer werknemers en meer omzet, vlekkeloos moeten werken. Het datacenterteam van H.Essers zoekt een technische sparringpartner om samen de snelheid, schaalbaarheid, productiviteit en eenvoud van een modern datacenter te waarborgen.

H.Essers vindt deze partner in Shiftz.

 

“Wat moeten we doen om klaar te zijn tegen 2020? Hoe kunnen we snel én efficiënt schakelen?”, dat is het vraagstuk dat ICT Infrastructure manager Ivar Indekeu voorgeschoteld krijgt. De nood van het management rond de digitale werkplek is duidelijk: de applicatie- en desktopvirtualisatie moeten functioneren, onafhankelijk de hardware. De digitale werkplek moet snél werken en het systeem moet te allen tijde beschikbaar zijn. Ivar en zijn team trachten hier steeds aan te voldoen. In de toekomst, met alsmaar meer werknemers en locaties, zal dit niet anders zijn. Om deze wensen te vervullen, heeft de digitale werkplek echter een stevige upgrade nodig, alsook de infrastructuur waar het op draait.

 

Het belang van desktopvirtualisatie voor een internationale speler als H.Essers

H.Essers biedt transport- en logistieke oplossingen over heel Europa. Het bedrijf telt momenteel 975.000 m² magazijnruimte, een vloot van 1.460 trekkers en 3.050 aanhangwagens en heeft meer dan 6.270 medewerkers verdeeld over 70 vestigingen in 17 Europese landen. Dat IT een belangrijke rol speelt in deze organisatie is evident. Werknemers moeten altijd en overal toegang hebben tot hun digitale werkplek die software, applicaties, bestanden, printers etc. omvat.

Waarom desktopvirtualisatie met Citrix hiervoor de ideale oplossing is? “Al onze medewerkers voorzien van een laptop waarop onze bedrijfsapplicaties geïnstalleerd zijn, betekent heel wat overhead op vlak van versiebeheer, technische ondersteuning en onderhoud. Bovendien heeft slechts 25% van onze werknemers een laptop nodig. Toch moeten zowel managers, IT-medewerkers, salesverantwoordelijken als magazijniers, arbeiders en chauffeurs toegang hebben tot de digitale werkplek. Desktopvirtualisatie is de ideale oplossing. Iedere werknemer heeft een user account waarmee hij kan inloggen op een virtuele desktop die op zijn beurt toegang biedt tot de applicaties van die user. Een salesmedewerker kan inloggen via zijn laptop, een arbeider via een thin client* in één van de magazijnen. Ook buiten het H.Essers-netwerk kunnen medewerkers of externen via een token inloggen op onze virtuele desktopomgeving. Dankzij desktopvirtualisatie centraliseren en vereenvoudigen we het applicatiebeheer voor onze IT-afdeling en creëren mobiliteit en flexibiliteit voor onze werknemers. Dat is een win-win voor heel onze organisatie.”, vertelt Ivar.

Klinkt perfect. En dat is het ook, als het werkt én snel gaat. Dat laatste werd echter een probleem dat het datacenterteam zo snel mogelijk en met het oog op de toekomst wilde aanpakken.

*Een thin client is een kleine computer zonder lokale hardware die via een netwerk wordt aangesloten op een externe server. Met een remote desktop verbinding toont de thin client het bureaublad van de centrale computer. Op die manier werken gebruikers op de server, wanneer iets wordt opgeslagen, gebeurt dat meteen op de server en niet op de thin client.

 

Dankzij desktopvirtualisatie centraliseren en vereenvoudigen we het applicatiebeheer voor onze IT-afdeling en creëren mobiliteit en flexibiliteit voor onze werknemers. Dat is een win-win voor heel onze organisatie.

 

Snelheid winnen tegen 2020

Een trage virtuele desktopomgeving is niet bevorderend voor de productiviteit en tevredenheid van de werknemers. “We merkten dat de opstarttijd, het aanlogproces, bestanden openen,… eigenlijk de algemene werking trager en trager verliep. Deze wachttijden leidden tot frustraties waardoor werknemers, die in principe voldoende hebben aan een thin client met desktopvirtualisatie, een aanvraag deden voor een laptop. Dat is ook een logische reactie, want wie wil nu met een systeem werken dat niet naar believen functioneert? Dan zoek je alternatieven, in dit geval een laptop die je kan gebruiken zonder in te loggen op je virtueel bureaublad.”

Om de tevredenheid van haar werknemers te boosten en een aangename en vlotte digitale werkplek te creëren, besliste H.Essers om de virtuele desktopomgeving te upgraden naar een nieuwe versie en zo aan snelheid te winnen. Het datacenterteam werkte een roadmap uit voor de migratie naar de nieuwe software. Toch zocht H.Essers een technische sparringpartner, om hun plannen en technische opzet te challengen en ondersteuning en advies te bieden waar nodig.

H.Essers ziet in Shiftz de ideale partner.

 

Technische sparringpartner met diepgaande expertise

“Wat ik in een partner zoek, is een bedrijf met specifieke kennis in één domein. Geen generalist die van alles wat kan, maar een partner met diepgaande expertise in desktopvirtualisatie die de technische honger van onze mensen kan stillen.” vertelt Ivar. Bovendien wilde H.Essers niet vervallen in uurtje-factuurtje, maar wou het de consultancykost verlagen door in te zetten op de kunde en kennis van haar eigen team en enkel beroep te doen op de technische sparringpartner wanneer nodig.

Shiftz past perfect in dit plaatje. Voor de migratie van de oude naar de nieuwe desktopvirtualisatiesoftware trad Shiftz op als challenger, zowel tijdens de voorbereiding als de implementatie. “Is het migratieplan volledig? Zitten er hiaten in? Klopt onze redenering? Waar kunnen we nog optimaliseren? … Met deze vragen konden we bij Shiftz terecht. Door hun kritisch oog over onze ideeën en plannen te laten gaan, wist ons team of het de juiste richting uitging en waar moest bijgestuurd worden. Tijdens het implementatieproces konden we eveneens beroep doen op het technisch team van Shiftz en deed het een laatste check-up en enkele optimalisaties.”, vertelt Ivar.

 

Een langetermijnsamenwerking met toekomst

Ook na de upgrade van hun virtuele desktopomgeving deed H.Essers beroep op Shiftz. Met het oog op 2020, wou het datacenterteam de infrastructuur van de virtualisatiesoftware herbekijken. H.Essers ging te rade bij Shiftz dat vanuit haar partnership met infrastructuurleveranciers ook op dat infrastructuurvlak advies kan geven.

Vandaag draait de virtuele desktopomgeving van H.Essers vlekkeloos op een hyperconvergerd infrastructuur – nl. Nutanix – en voldoet het aan de eisen van een moder n datacenter: snelheid, schaalbaarheid, productiviteit en eenvoud. Shiftz gaat de uitdaging aan om H.Essers technisch te blijven ondersteunen, tot 2020 en langer!