Blog

Long term service release & current release voor XenApp & XenDesktop

Door: Katia Beullens

Als voorvechters van kwalitatieve digitale werkplekken volgen we het technologische landschap op de voet. Citrix, gespecialiseerd in netwerken en virtualisatie, is een van de grote spelers waar we regelmatig mee werken. Graag geven we op tijd en stond interessante informatie over Citrix producten. In deze blog: Wat is de long term service release & current release voor XenApp en XenDesktop.

 

Sinds versie 7.x brengt Citrix continu nieuwe releases uit die end-user experience, veiligheid en flexibiliteit uitbreiden en voorzien van nieuwe features. Tijdens de Citrix Summit in januari 2016 kondigt Citrix de long term service release (LTSR) en current release (CR) servicing options voor hun XenApp & XenDesktop software aan. Twee formules met een verschillende aanpak voor updates en upgrades.

Ook andere bedrijven, bijvoorbeeld Microsoft, kiezen dezelfde richting, denk maar aan het Semi-Annual Servicing Channel en Long Term Servicing Channel voor Windows 10.

Bij een Citrix XenApp of XenDesktop implementatie of upgrade, kies je als klant dus tussen de long term service release of de current release.

 

citrix LONG TERM SERVICE RELEASE & CURRENT RELEASE

 

Long term service release

De long term service release (LTSR) biedt 5 jaar mainstream en extended support. Aan deze release worden geen nieuwe features toegevoegd, wel mag je gebundelde bug fixes verwachten, die als cumulative updates worden gereleased (vergelijkbaar met de rollup packs op de legacy IMA architecture based XenApp versies). Met deze focus op bugfixes zonder nieuwe features mikt Citrix met de LTSR op stabiliteit en long term support.

Current release

De current release (CR) focust op het toevoegen van nieuwe features (vergelijkbaar met de feature packs op de legacy IMA architecture based XenApp versies). Citrix biedt een overzicht van deze nieuwe features, die is beschikbaar in hun documentatie: https://docs.citrix.com/en-us/xenapp-and-xendesktop/current-release.html

De current release voorziet geen bugfixes in de vorm van cumulatieve updates, de fixes worden geïntegreerd in elke nieuwe current release. 

LTSR of CR?

De beschikbare feature set speelt zeker een belangrijke rol. CR 7.18 heeft uiteraard veel meer extra features dan CR 7.16 i.v.m. LTSR 7.15. Maar stabiliteit is ook een factor in de keuze voor een van beide servicing opties.

De keuze voor LTSR of CR is trouwens flexibel. Klanten kunnen starten met een current release en later overschakelen naar een long term service release, of andersom.

 

Geraak je er zelf niet wijs uit? Shiftz heeft de antwoorden!

Als Citrix Platinum Partner adviseert Shiftz
onder meer bij de keuze voor long term service release of current release
en bieden we de juiste ondersteuninging elk scenario .

Maar ook voor je andere vragen omtrent virtualisatie kan je bij ons terecht.

In een volgende blogpost gaan we dieper in op de enkele nieuwe features in end-user experience, security en flexibiliteit, en waarom ze van belang zijn voor jouw digitale werkplek.