Blog

Azure Matchmaker Days: beschikbaarheid en cloudapplicaties

Door: Shiftz

Azure Matchmaker Days: neem de beschikbaarheid van je cloudapplicaties niet als vanzelfsprekend

 

Eén van de redenen waarom bedrijven voor cloud kiezen is de hoge beschikbaarheid ervan. Wie beroep doet op een clouddienst, verwacht van zijn provider dat deze dienst ook te allen tijde beschikbaar is. Echter, mag je er niet vanuit gaan dat er nooit iets mis kan gaan. Wat als de cloudprovider toch in downtime gaat? Wat is je back-up? Heb je een disaster recovery plan?

Hoewel je met je cloudprovider een SLA (Service Level Agreement) afsluit op basis van je contract, is het noodzakelijk dat je zelf nog aan de slag gaat met instellingen en eventueel externe producten of platformen om de beschikbaarheid van je cloudapplicaties te garanderen en rampscenario’s op te vangen.

Iedere clouddienst vraagt een andere aanpak als het om hoge beschikbaarheid gaat. Als Microsoftpartner volgen we de evoluties rond high availibility binnen Microsoft Azure op de voet. In dit artikel bespreken we het verschil tussen Azure Regio’s en Azure Availability Zones, en halen we het belang van Availibility Sets aan.

 

Ben je Azure-klant of overweeg je de overstap naar Azure?
Zoek je een partij die je begeleidt bij de juiste keuzes en configuraties
op vlak van hoge beschikbaarheid?

We helpen je graag tijdens onze Azure Matchmaker Days!

 

Het verschil tussen Azure Regio’s en Azure Availibility Zones

Azure matchmaker days beschikbaarheidGeen andere cloudprovider dan Microsoft Azure heeft zoveel datacenters en regio’s. Vandaag gaat het om meer dan 100 datacenters en 42 regio’s en het stopt niet, Microsoft blijft uitbreiden. Hoe ziet dat kluwen van datacenters, regio’s en zones er nu concreet uit?

 

Azure Matchmaking Days beschikbaarheid3 Azure Regio’s

Het netwerk van Azure bestaat uit verschillende regio’s, waarbij elke regio is opgedeeld in een set van datacenters op verschillende locaties. Die zijn dan weer verbonden via een dedicated low latency netwerk.

Elke Azure Regio is gelinkt met een andere regio binnen dezelfde geografische streek. Data Resident Regio’s voorkomen dat data buiten een regio kan verschuiven. Een stapje verder zijn “souvereign” Azure Regio’s, waarbij door het land aangewezen medewerkers de Azure Regio beheren.Azure

Availability Zones

Een Availability Zone is een fysiek gescheiden locatie binnen een Azure Regio. Elke Availability Zone bestaat uit één of meerdere datacenters met eigen voeding, koeling en netwerk. Een Availability Zone voorziet mission-critical applicaties van high availability met low-latency replication.

 

Klinkt goed en dat is het ook! Toch betekent dit niet dat Microsoft Azure onfeilbaar is. Bijvoorbeeld op vlak van compute (IaaS) zijn er drie redenen waarom een virtuele machine binnen Azure onbeschikbaar kan zijn:

 

 

  • Ongepland Hardware Maintenance Event
    Azure detecteert dat er een hardwarecomponent zal De machine wordt automatisch gemigreerd naar een gezond systeem aan de hand van Live Migration. Wanneer dit niet lukt, krijg je zoals hieronder beschreven een niet vooraf verwachte downtime.

 

  • Een niet vooraf verwachte downtime
    Indien een probleem (netwerkproblemen, hardwareproblemen, … ) zich stelt, wordt de machine binnen het datacenter gemigreerd naar een andere server binnen datzelfde datacenter. Hier kan je downtime verwachten, en in sommige gevallen wordt de temporary disk gewist.

 

  • Een gepland onderhoud
    Onderhoud aan Azure kan ervoor zorgen dat een virtuele machine onbeschikbaar is gedurende een periode.

 

Downtime2

Downtime

Downtime3

 

Om deze onbeschikbaarheden op te vangen, implementeer je best availability sets zodat er telkens één host beschikbaar is en de virtuele machine de vooropgestelde 99,95% uptime behaalt.

 

De twee belangrijke parameters van availability sets

Een availability set zorgt ervoor dat virtuele machines niet in dezelfde fault domain of update domain zijn gegroepeerd, waardoor de virtuele machines niet kunnen uit vallen.

 

Wat is een fault domain?

Een fault domain kan je letterlijk vergelijken met een physical rack in een datacenter. Elk rack heeft zijn eigen netwerk, voeding en koeling. Azure verspreidt de virtuele machines automatisch over verschillende fault domains, dus racks, zodat de andere virtuele machine blijft draaien als er iets fout gaat met het rack (b.v.b. de power valt uit) of met een fysieke server in dit rack. Dit alles gaat automatisch: de fault domains worden om de beurt toegewezen (Fault Domain 0, Fault Domain 1 etc) bij de opstart van een virtuele machine.

Wat is een update domain?

Waar een fault domain instaat voor het bereikbaar houden van je server of applicatie in geval van een ongeplande storing, biedt een update domain een gelijkaardige bescherming in geval van een weloverwogen uitval van één of meerdere servers. Als er bijvoorbeeld een ernstig beveiligingslek wordt ontdekt in de hypervisor-laag waarop Azure draait, is het in ieders belang dat het lek zo snel mogelijk gedicht wordt. Om ervoor te zorgen dat de service die je wenst aan te bieden online blijft, zijn er update domains. Nodes die deeluitmaken van een Availability Set zullen nooit allemaal tegelijk offline gehaald worden door Microsoft.

 

Technische use case

Als we terugkoppelen naar ons praktijkvoorbeeld uit de vorige blogpost rond identity, dan weet je dat er voor alle rollen meerdere virtuele machines zijn opgezet. We bundelen deze in een availability set, zodat deze IaaS-instanties virtuele machines verspreiden over de verschillende fault en update domains.

 

Deep dive

Of je nu zelf aan de slag gaat met high availability en Azure of je geeft het uit handen, één ding is zeker: neem de beschikbaarheid van je clouddiensten niet als vanzelfsprekend en zorg dat je worst-case-scenario-proof bent. Zoek je een partij om je daarbij te helpen?

 

azure matchmaker days Shiftz organiseert samen met 2commit Azure Matchmaker Days: een tweedaagse workshop exclusief voor jouw bedrijf waarin we dieper ingaan op de mogelijkheden van Azure voor jouw bedrijf en indien gewenst concreet toespitsen op de thematiek “beschikbaarheid”.

 

Geïnteresseerd of wil je meer informatie?
Bekijk onze flyer en teken vandaag nog in via info@shiftz.be!

 

AZURE MATCHMAKER DAYS OP MAAT VAN JOUW ORGANISATIE?