Blog

Azure Matchmaker Days: de onbeperkte schaalbaarheid van Azure Storage Services

Door: Shiftz

Sinds het digitale tijdperk verwerken bedrijven gigantische hoeveelheden data. Triljoenen bytes in alle vormen en maten – documenten, video- en audiobestanden, afbeeldingen, … – eisen ergens hun plekje op. De opslag én beschikbaarheid van al deze gegevens is dan ook een belangrijk proces binnen een moderne IT-organisatie, ook als deze cloud-based is.

Dit artikel gaat dieper in op Azure Storage Services die, net zoals alle clouddiensten van Microsoft, veilig, schaalbaar en beschikbaar zijn volgens een hoge SLA (Service Level Agreement). Bovendien is Azure Storage kostenefficiënt en flexibel: je betaalt enkel wat je gebruikt en past je opslagdiensten aan jouw bedrijfsbehoeften aan.

Hieronder doen we een deep dive in de verschillende opslagmogelijkheden van Azure!

 

Azure Storage Services: onbeperkte schaalbaarheid en kostenefficiënt

De voornaamste Azure Storage Services zijn Blob Storage, File Storage, Queue Storage en Table Storage. Iedere dienst kent een eigen proces en kerneigenschappen die telkens een ander doel dienen:

Azure Blob Storage is een schaalbare oplossing voor objectopslag van ongestructureerde gegevens. Blob staat voor Binary Large Object en gebruik je om afbeeldingen, audio, video en andere documenten op te slaan en deze rechtstreeks aan de browser aan te bieden. Daarnaast gebruik je Blob Storage voor het streamen van video en audio of als back-upoplossing voor b.v.b disaster recovery of archivering van bestanden die weinig gebruikt worden. Via Azure Blob Storage bewaar je dus bestanden die on-premise of door middel van een Azure Service verwerkt worden.

 

 

Bestanden op Azure Blob Storage kan je bereiken via HTTPS, maar evengoed via API’s of eigen geschreven software. Azure Storage ondersteunt drie soorten Blobs:

 

  • Block Blobs: geoptimaliseerd voor bestanden die van begin tot einde ingelezen worden (b.v.b. PDF-documenten, video, audio etc.)
  • Page Blobs: geoptimaliseerd voor random toegang naar bestanden (b.v.b. VM-disks, event hubs etc.)
  • Append Blobs: geoptimaliseerd om data toe te voegen (b.v.b. log files, big data etc.)

 

 

Azure Files Storage kan je vergelijken met standaard Enterprise File Sync and Share (EFSS), nl. met software waarmee bedrijven veilig bestanden kunnen synchroniseren en delen vanaf verschillende apparaten en tussen verschillende gebruikers. Azure Files kan je aanspreken vanaf Windows, Linux en MacOS, maar evengoed via REST API’s of eigen geschreven software. Als je een Azure-bestandsshare wilt gebruiken buiten de Azure-regio waarin deze wordt gehost, bijvoorbeeld on-premise of in een andere Azure-regio, moet het besturingssysteem ondersteuning bieden voor SMB 3.0 (Server Message Block). Azure Files wordt typisch gebruikt wanneer een applicatie een SMB-share nodig heeft om bijvoorbeeld data weg te schrijven. Daarnaast kan Azure File Storage on-premise file servers vervangen via Azure File Sync. Let wel op: SMB 3.0 clients zijn een absolute vereiste vanwege encryptie, en ACL (Access Control List) is enkel mogelijk via Azure File Sync Service.

 

Azure Storage services

Azure Queue Storage gebruik je om berichten tussen twee Azure services en de backlog van taken bij te houden. Je zet letterlijk een bericht in de wachtrij dat op zijn beurt door een andere service verwerkt moet worden. Azure Queue bestond reeds voor Azure Service Bus en ondersteunt geen Pub/Sub functionaliteit zoals Service Bus. Toch is dit een simpele manier om betrouwbaar berichten uit te wisselen tussen meerdere Azure-diensten.

Azure Table Storage zet je in om grote hoeveelheden gestructureerde NoSQL-data zoals metadata, user- of contactgegevens bij te houden. Bij het opzetten van tabelopslag is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat jouw partition key zal worden, aangezien dit de enige manier is om de data nadien te kunnen queryen. Eenmaal je die gekozen hebt, is het opslaan van data zo eenvoudig als het doorsturen van een POCO-object. Bovendien is Azure Table Storage snel, performant en compact.

 

Een voorbeeld ter verduidelijking

Je kan een systeem ontwikkelen waarbij documenten worden opgeslagen in Azure Blob Storage. Nadien zet je een bericht op Azure Queue Storage, zodat een andere service weet dat het document klaar is om verwerkt te worden. Deze service kan op zijn beurt metadata uit het document halen en deze opslaan in Azure Table Storage.

 


Is dit allemaal wat te abstract of complex voor jou?

We gaan er graag verder op in tijdens onze Azure Matchmaker Days,
een tweedaagse workshop exclusief voor jouw bedrijf waarin we de
mogelijkheden van Azure bekijken voor jouw IT-organisatie.

 

 

De beschikbaarheid en veiligheid van Azure Storage Services

Bestanden opslaan is één ding. Ervoor zorgen dat dit veilig gebeurt en ze overal en altijd beschikbaar zijn, is minstens even belangrijk. Ontdek hieronder de mogelijkheden op vlak beschikbaarheid en security van Azure’s opslagdiensten 

 

Azure storage services

Beschikbaarheid

Azure zorgt steeds voor een hoge beschikbaarheid van haar storagediensten. Er zijn verschillende mogelijkheden die achteraf
ook gewijzigd kunnen worden (behalve bij Azure Zone Redundant Storage). We sommen de opties op:

LRS: Locally Redundant Storage

Bij LRS worden er drie kopieën van alle data in een regio gemaakt vooraleer een write als succesvol wordt doorgegeven aan de applicatie of virtuele machine. Als de storage een update moet krijgen, gebeurt de aanvraag synchroon naar de kopieën. LRS kost minder dan GRS en biedt een hogere performantie.

GRS: Geo-Rendundant Storage

Net zoals bij LRS maakt GRS drie synchrone kopieën van alle data en repliceert deze dan asynchroon drie keer in een “paired region” voor disaster recovery. Je hebt zelf geen enkele toegang tot deze kopieën. Stel dat een regio down gaat, dan zal Microsoft deze kopieën gebruiken om de beschikbaarheid van de data te garanderen. Dit is echter nog nooit gebeurd.

RA-GRS: Read-Access Geo-Redundant Storage

Dit is hetzelfde principe als GRS, maar je hebt de mogelijkheid om je applicatie read-only toegang te geven tot de asynchroon gerepliceerde data. Dit is bijvoorbeeld handig als je applicaties hebt waar in een andere regio enkel read access nodig is.

ZRS: Zone Redundant Storage

Enkel beschikbaar voor block blobs in een standaard storageaccount. Deze optie repliceert data over meerdere datacenters binnen één of meerdere regio’s

 

 

Meer weten over beschikbaarheid en Microsoft Azure?

Lees ons artikel:
Azure Matchmaker Days: beschikbaarheid en cloudapplicaties

 

 

 

Azure storage services

Veiligheid

Er zijn verschillende opties om toegang naar je storage te beveiligen. Allereerst kan het storageaccount beveiligd worden via Role Based Access Control (RBAC) en Microsoft Azure Active Directory. Daarnaast kan alle data at-rest en in-transit beveiligd worden via client side encryption, HTTPS, SMB 3.0 en storage encryption.

 

Deep dive?

Het aanbod van Azure Storage Services is enorm uitgebreid en het is belangrijk dat je jouw keuzes maakt in functie van je IT-organisatie. Wil je meer weten over de opslagdiensten van Azure? Tijdens Azure Matchmaker Days gaan we dieper in op hoe iedere service technisch en aangeboden kan worden en hoe het zit met de veiligheid. We bekijken tools zoals AzCopy en hoe je huidige tools zoals CommVault, Veeam of Zerto kunt integreren.

 

azure matchmaker days Samen met 2commit organiseert Shiftz Azure Matchmaker Days: een tweedaagse workshop exclusief voor jouw bedrijf waarin we dieper ingaan op de mogelijkheden van Azure voor jouw bedrijf en indien gewenst, toegespitst op Azure Storage Services.

 

Geïnteresseerd of wil je meer informatie over de Azure Matchmaker Days?
Bekijk onze flyer en teken vandaag nog in via info@shiftz.be!

 

AZURE MATCHMAKER DAYS OP MAAT VAN JOUW ORGANISATIE?