Blog

Azure Matchmaker Days: Azure IaaS voor je computingvermogen en virtualisatie

Door: Shiftz

Je virtuele machines in de cloud? Azure Compute is de IaaS-oplossing die voor schaalbaarheid, beschikbaarheid en connectiviteit zorgt.

 

Je maakt gebruik van virtuele machines (VM) om software op je computer te laten draaien, zonder het daadwerkelijk te installeren op je toestel? Of om je website en applicaties up-and-running te houden? Een ander besturingssysteem dan dat van je computer gebruiken?

Dan kan je als IT-infrastructuur je on-premise datacenter gebruiken, samenwerken met een traditionele hostingpartij of … Azure Compute gebruiken!

Azure Compute is de IaaS-oplossing van Microsoft waarbij je virtuele machines en bijkomende services kunt huren van Microsoft. Waarom Azure Compute gebruiken? Net zoals in je on-premise datacenter kan je virtuele machines opspinnen voor specifieke workloads. Microsoft voorziet alle lagen tot aan het besturingssysteem, jij bent verantwoordelijk voor de software-installatie, configuratie en patches.

 

 

Waarom Azure Compute gebruiken?

 

 • disaster recovery
 • services aanbieden dichtbij een bepaalde Azure regio
 • services die te alle tijden up-and-running moeten zijn
 • onafhankelijkheid van je eigen datacenter en internet breakouts
 • flexibel up en down scalen tijdens seizoensgebonden activiteiten of development
 • legacy workloads die je in een eerste fase enkel via lift en shift naar de cloud kunt migreren

 

 

Bovendien zorgt Azure voor een hoge beschikbaarheid van je Azure VM’s, voorziet het de opslag ervan en zorgt het voor nodige connectie. Vooraleer we hier verder op in gaan, zoomen we in op de verschillende VM-types, kosten en de schaalbaarheid ervan.

 

De verscheidenheid en schaalbaarheid van Azure Virtual Machines

 

VM-types en kosten

 

Azure Compute Azure Matchmaker Days

Microsoft heeft een waaier aan VM-types die afhankelijk van het scenario verschillen in performantie en kost. Zo zijn er types die geoptimaliseerd zijn voor CPU, andere zijn meer storage-based, nog andere focussen meer op geheugen, GPU of SAP.

Breng je je Windows-workloads naar de cloud, dan kan je tot wel 50% besparen via Azure Hybrid Use Benefits. Hiermee kan je on-premise Windows Server licenties (her)gebruiken in Azure. Ook op de capaciteit die je op voorhand reserveert, kan je besparen.

 

Microsoft prijst zijn machines per uur, maar factureert per minuut. Als je VM 21 minuten draait, dan worden er 21 minuten gefactureerd. Let op: van machines die de status “stopped” hebben, blijft de rekening lopen. Dit komt omdat een gestopte virtuele machine nog gealloceerd is aan een fysieke host (stopped vs deallocated). Naast het gebruik van je VM’s wordt ook de opslag ervan gefactureerd, onafhankelijk of je machine aan of uit staat.

 

Azure Virtual Machine Scale Set

Een Virtual Machine Scale Set is een groep van identieke machines die aan de hand van een schema automatisch schalen op aanvraag. Met scale sets kan je gemakkelijk tot 1000 identieke virtuele machines opspinnen in verschillende Azure datacenters.

 

Opslag, beschikbaarheid en connectiviteit van Azure VM’s 

 

Virtual Machine Storage

VM’s, ook die van Azure, moeten ergens opgeslagen worden. Azure Virtual Machines worden bewaard in page blogs op Azure Storage. De disks erven automatisch alle voordelen van blog storage zoals beschikbaarheid, geo redundacy etc. Daarnaast kan je kiezen tussen standaard of premium storage. Dit laatste wordt gehost op SSD Disks.

 

 

Meer weten over Azure Storage Services?

Lees ons blogbericht over de opslagmogelijkheden van Azure

 

 

Beschikbaarheid

Azure VM’s draaien, net zoals on-premise, op een fysieke host. Hier bestaat dus ook de kans dat deze fysieke host een probleem krijgt of onderhoud nodig heeft. Als een falen van de fysieke host voorkomt, zal Azure automatisch de VM’s migreren naar een andere fysieke host. Uiteraard duurt het ettelijke minuten vooraleer een virtuele machine opnieuw up-and-running is.

Microsofts SLA (Service Level Agreement) rond beschikbaarheid telt enkel voor meerdere identieke VM’s in een Azure Availability Set. Microsoft garandeert je dat deze identieke virtuele machines in verschillende fault en update domains draaien.

Dit wil zeggen: het falen of upgraden van één host brengt nooit twee identieke VM’s tegelijkertijd down. De eerste twee VM’s worden over twee update domains verspreid. Heb je vijf identieke VM’s, dan worden die in vijf verschillende update domains verspreid. Dit gaat door tot drie fault domains en tot twintig upgrade domains.

 

Azure Compute Azure Matchmaker Days  

Wat zijn Availability Sets, fault en update domains?

Ontdek het in ons artikel over beschikbaarheid en Azure

 

 

Connectiviteit

Verbinden gaat standaard via RDP naar een Windows VM en per SSH naar een Linux VM. Andere mogelijkheden voor bepaalde IaaS-oplossingen waar front-end en back-end samen gehost moeten te worden, zijn b.v.b Citrix XenApp.

 

Azure Compute Azure Matchmaker Days  

Wil je meer info over Azure Networking?

Lees onze post over connectiviteit

 

 

Deep dive in Azure Compute?

Staat je organisatie voor vragen zoals:

 

 • Hoe start je workloads via Azure Virtual Machines op?
 • Wat met security?
 • Hoe kunnen verschillende VM’s met elkaar, andere services en de buitenwereld communiceren?
 • Hoe zit het met back-up?
 • En hoe migreer je workloads naar Azure?

 

We zoeken samen naar een antwoord tijdens Azure Matchmaker Days!

 

azure matchmaker days Samen met 2commit organiseert Shiftz Azure Matchmaker Days: een tweedaagse workshop exclusief voor jouw bedrijf waarin we dieper ingaan op de mogelijkheden van Azure voor jouw bedrijf en indien gewenst, toegespitst op Azure Compute.

 

Geïnteresseerd of wil je meer informatie over de Azure Matchmaker Days?
Bekijk onze flyer en teken vandaag nog in via info@shiftz.be!

 

Azure Matchmaker Days op maat van jouw organisatie?